Thursday, December 4, 2014

Ei voi kelaa et se tulee noin vaan, voittajat tekee ja häviäjät puheen hoitaa.

Viime postauksen jälkeen ei ole taaskaan mitään kauhean erikoista tapahtunu, muutama psychology social ja normaaleja luentoja. Yhtäkkiä on enää yksi maanantai siihen, että palaan Suomeen — kääk!

Ajattelin kuitenkin nyt kirjoittaa siitä mitä yksi facebookviesti, kaverin konsultoiminen, kliseen ääneen toteaminen ja vastaus "oh, I'll do it!" voi aiheuttaa.

Englannissa tämän tapahtumaketjun seurauksena voi päätyä...

1st Chukka: Winchester 3 vs Defence Academy
... pelaamaan pooloturnauksessa!

Aloitin tosiaan poolon pelaamisen tänne muutettuani, sillä vaikka olenkin ratsastanut viisivuotiaasta, ei hevospoolo ikinä käynyt edes mielessä. Aiheeseen vaikuttaa toki myös se fakta ettei pooloa pelata Suomessa, mutta en koskaan oikeastaan ajatellut lajista mitään kovin kummallista. Ehkä korkeintaan koin sen liian vaarallisena? Kouluratsastus oli itselleni parempi, sillä siinä vaaditaan tarkkuutta ja tajusin aika pian, että on oikeastaan ihan kivaa jos hevosen kanssa joutuu työskentelemään. Yliopistossa kuitenkin tuli mahdollisuus kokeilla pooloa stick 'n' ball -tunnilla ja koska hevosen selässä oli paljon mukavampaa kuin muistinkaan, päätin aloittaa edes epäsäännöllisen poolon pelaamisen. Epäsäännöllisen lähinnä siksi, että hinta on ihan normaalien ratsastustuntien hinnoissa (£32,50/tunti) ja opiskelijana ei ole tuollaiseen varaa viikoittain. En myöskään ollut ihan varma voiko poolo lajina olla minulle sopiva, mutta päätin kuitenkin kokeilla ja parin tunnin jälkeen totesin lajin oikeastaan olevan ihan jees. Nyt pooloa pelatessa on ollut hankalinta kun ratsastustyyli on aivan erilainen — normaalisti hevonen pitäisi koota tuntumalle ennen laukannostoa, mutta poolossa hevonen lasketaan eteen työntämällä kädet kohti korvia. 

Joukkueeltamme kyseltiin ~1,5kk sitten josko olisi halukkaita pelaajia marraskuun viimeisenä viikonloppuna järjestettävään turnaukseen. Silloin en viitsinyt edes ilmoittautua, sillä en tosiaankaan kokenut itseäni varmaksi poolon pelaajaksi ja ajattelin ettei kilpaileminenkaan ehkä ole mitenkään realistinen ajatus. Tällä viikolla sain kuitenkin joukkueen varakapteenilta viestiä josko olisin missään määrin kiinnostunut pelaamaan ja koska you only regret the chances you didn't take, päätin sanoa "kyllä" enkä kadu sitä.

Lähdimme lauantaiaamuna kahdeksan aikaan Winchesteristä kahdessa autossa ja kolmen joukkueen voimin kohti Inglesham Polo Clubia. Matkaa oli vaivaiset 88km, mutta siihen meni loppujen lopuksi yli 2h kun kävimme mm. paikassa nimeltä World's End ja vietimme pienen ikuisuuden metsästäen pooloklubia. Jännitystä lisäsi se fakta, että meidän joukkueemme ensimmäinen joukkue Winchester 3 (johon kuuluin) olisi ensimmäisessä chukkassa ja näin olle paikalle pitäisi päästä 10:50 mennessä. Loppu hyvin kaikki hyvin ja olimme 10:45 paikalla (lähes) valmiina pelaamaan. 

3rd&4th play off: Winchester 3 vs Norland 3
Poolo ei ehkä suomalaisille ole kaikkein tutuin laji, itse en ainakaan tiennyt siitä juurikaan mitään ennen kuin aloitin pelaamisen. Sääntöjä on aika paljon, mutta niin on pakko kun ammattilaistasolla hevosten nopeudet ovat aivan käsittämättömiä ja myös pallo kulkee lujaa. Tärkeimpiä asioita ovat right of way ja line of ball, kumpaakaan ei saa toinen pelaaja leikata 90° kulmassa. Line of ball kulkee pallon mukana siihen suuntaan johon pallo kulkee ja pelaajalla on right of way oman linjansa mukaisesti. Jos siis esimerkiksi backuppaan meidän ykköstä joka kulkee pallon kanssa kohti maalia, ei kukaan saa yrittää leikata meidän väliimme 90° kulmassa. Sen sijaan ns. ride-off, jossa pelaaja yrittää työntää toisen pelaajan pois right of waylta on okei. Ero on kuitenkin siinä, että ride-offissa kuuluu lähestyä 45° kulmassa ja lähinnä hevosen avulla työntää ratsastaja ja hevonen pois linjaltaan. Kuitenkaan "sandwiching" ei ole salittua, sandwichissa yhden joukkueen pelaaja joutuu kahden toisen joukkueen pelaajan väliin niin ettei kykene liikkumaan.

Kaikkien pelaajien kuuluu pitää mailaa oikeassa kädessä — tämäkin turvallisuussyistä. Mailalla saa lyödä myös vasemmalta puolelta, muttei hevosen kaulan alta. Pelissä saa myös tietenkin puolustaa ja vaikka toista päin ei saa varsinaisesti ratsastaa, esimerkiksi 'hooking' on sallittua. Erityisen kätevää tämä on silloin kun ei itse pysty lyömään palloa, mutta vastapuolen pelaaja yrittää sitä. Käytännössä the player hooks another player's mallet, jolloin (parhaassa?) tapauksessa maila saattaa myös lentää vastustajan kädestä. Tärkeää puolustamisen kannalta on myös hyvä pallonhallinta, aina ei ole järkevintä lyödä niin pitkälle kuin pystyy, sillä tällöin toisen joukkueen on helpompi ottaa pallo. Esimerkiksi meidän voittomaalimme ei suinkaan tullut pitkästä lyönnistä vaan kun ykkönen löi lyhyitä lyöntejä kentän reunaa pitkin ja kuljetti pallon maalin luokse, josta minä ja kakkonen saimme sen lyötyä maaliin.

2nd chukka: Winchester 3 vs RAU 2
Joukkueen pelaajat on numeroitu (areenalla) 1-3 ja jokaisella pelaajalla on oma roolinsa, joskin kaikki ovat valmiita tekemään mitä tahansa jos se hyödyttää joukkuetta (ei siis koulun liikuntatunneilta tuttua "olen puolustaja, seison maalin edessä enkä tee muuta). 
  • #1 on usein joukkueen paras lyöjä ja hänen tehtävänsä on keskittyä maalien tekoon, sekä puolustaa vastapuolen #3 vastaan.
  • #2 seuraa ykkösen toimia ja on usein joukkueen 2. paras pelaaja.
  • #3 on (joidenkin sivujen mukaan) verrattavissa jalkapallon quarterbackiin, hän on joukkueen kokenein pelaaja ja handicap -peleissä kolmosella on korkein handicap. Kolmonen on myös joukkueen "kenttäkapteeni", eli mm. kommunikoi pelin aikana kentällä joukkueensa kanssa.

Poolopeli jaetaan 7min chukkiin ja vaikka pelaaja ei pelin aikana tiedä ajan kulusta mitään, 30s ennen chukkan päättymistä tulee äänimerkki. 7min ei kuulosta pitkältä ajalta, mutta etenkin ruohokentällä pelattaessa se on hevosille raskasta — ruohokenttä kun on kooltaan n. 3 jalkapallokenttää pituuden puolesta. 

Pelin on tarkoitus kulkea koko ajan eteenpäin, mutta etenkin aloittelijatasolla näin ei aina ole... Ei ollut kerran eikä kaksi kun meilläkin peli pyöri ympyrää paikallaan. Muutama vastapelaajajoukkue myös näytti käyttävän sitä "taktiikkanaan"... "jos me ei liikuta ollenkaan ja vaan pyöritään paikallaan tiiviisti niin tuomari ei näe että lyödään kaulan alta eikä se vihellä sandwichejä".

2nd chukka: Winchester 3 vs RAU 2
Ensimmäisenä päivänä oman joukkueeni chukkat eivät menneet mitenkään kehuttavasti — omalta osaltani olisin voinut pelata niin paljon paremmin, tuntui ettei mikään vaan toiminut. Paransimme kuitenkin koko viikonlopun ajan jokaiseen chukkaan ja ottaen huomioon sen että tämä oli koko joukkueen ensimmäinen turnaus tältä vuodelta, ei mennyt aivan surkeasti. Ensimmäisenä päivänä kaikilla (Winchester 3, Winchester 2 ja Winchester 1) oli kaksi chukkaa, joiden jälkeen kävimme syömässä päivällistä pubissa, siirryimme hotellille ja illalla palasimme pooloklubille bileitä varten.

Vaikka turnaus itsessään oli Ingleshamissa, yövyimme kuitenkin Swindonissa sillä siellä oli ilmeisesti järkevimmän hintainen hotelli mitä nyt sattui löytymään. Pakko todeta ettei Swindon ollut paikkana mitenkään erityisen miellyttävä, mutta kyllä siellä nyt yhden yön oli. Koko viikonlopun ajan tuntui olevan erinäisiä haasteita kuljetuksien kanssa — englannin liikenne on aivan käsittämätöntä ja täällä on aivan kauheaita liikenneympyröitä! Swindonista poistuessa oli viisikaistainen liikenneympyrä, jossa oli käytännössä kaksi ympyrää sisäkkäin ja tästä poistuessa mentiin vielä pienemmän ympyrän kautta?!

Lauantai-iltana palasimme pikaisen siistiytymisen ja vaatteiden vaihdon jälkeen pooloklubille, joskin sekään ei sujunut aivan niin kuin strömsössä. Tilasimme yhdeksälle henkilölle taksin ja 10min päästä yksi auto saapuikin — sinne mahtui vain neljä ihmistä, mutta kuski vakuutti toisen taksin olevan tulossa. 30min myöhemmin toista taksia ei näkynyt eikä kuulunut ja soitettuamme taksiyhtiöön yrittivät he väittää, että emme muka olisi tilanneet taksia yhdeksälle?! Viikonloppuna minulle tuli uusi lempinimi "Finland" ja kaikkien mielestä oli todella hauskaa kun hermostuin taksiyhtiön mussuttamisesta; "Finland is getting angry!" oli jotenkin hauskaa. Viisi taksiyhtiötä myöhemmin saimme oikein mukavan tilataksin ja pääsimme lähtemään, mutta matka ei vieläkään sujunut aivan niin yksinkertaisesti. Vieläkään ei ole tietoa mitä oli meneillä, yhtäkkiä huomasimme ajavamme sumussa joka hetken päästä paljastui savuksi ja auton täytti palavan puun ja jonkun muun haju — jossain oli jotain aika suurta tulessa mutta ei ole mitään tietoa mistä oli kyse. Päästiin loppujen lopuksi pooloklubille ja nauttimaan (Kumman Kaata lainaten) IVB:stä. Baari oli ilmainen koko yön ja "viihdyttipä" iltaa myös jonkun joukkueen miesten nerokas idea viuhahtaa sisäareenan päästä päähän. Päätimme onneksi lähteä aika ajoissa takaisin hotellille, sillä seuraavana piti olla pelaamassa jälleen yhdeltätoista ja ehkä itse kukin oli aika väsynyt puolenyön jälkeen...

3rd&4th play off: Winchester 3 vs Norland 3
Sunnuntaina jostain syystä ei väsyttänyt yhtään niin paljon kuin olisi luullut — hotellin varasänky oli oikeastaan mukavampi kuin sänkyni yliopistolla ja se on aika paljon sanottu. Yleensä en suostu millään nukkumaan varasängyssä, mutta täällä ihmiset ovat omasta tilastaan tarkempia kuin suomalaiset ja sängyn jakaminen on iso "no no". Nauratti kuunnella ihmisten keskustelua siitä kuinka he nukkuivat aivan sängyn eri reunoissa ja muistelin samalla heinäkuun hotellia Kumamotossa... Sänky oli ehkä puoliparisänky ja mahduimme silti Jassun kanssa siihen ihan okei.

Jouduin pakon edessä juomaan englantilaista pikakahvia aamulla ja en edes voi väittää sen olleen kahvia — maku oli luokkaa sahanpurut ja kofeiinia ei tuntunut olevan nimeksikään... Aamiainen jäi kaikilta loppujen lopuksi syömättä, sillä "fast food" ei tosiaankaan olisi ollut nopeaa. Mäkkärin autokaistalle oli 15 auton jono ja kassajono ulottui ulos asti, ilmeisesti on ihan normaalia tunkea mäkkäriin 10:30 sunnuntaiaamuna?? Huolimatta lievästä stressistä ehdimme ajoissa pooloklubille ja ykkösjoukkueemme pääsi näyttämään Norlandille kuinka pooloa pelataan.

Meillä oli jälleen kerran uudet hevoset ensimmäisessä chukkassa, poolossa hevonen vaihdetaan jokaisen chukkan jälkeen ja itse päädyin pelaamaan loppujen lopuksi kolmella eri hevosella. Meidän joukkueemme paransi yhteispeliä jälleen kerran, mutta huolimatta siitä ja uudesta (ketterästä) pienestä ponistani en vain oikein ollut tyytyväinen peliin. Tästä kuitenkin oli ehkä hyötyä iltapäivällä, sillä aamupäivän "perhana, palloon pitää osua ja pitää kommunikoida joukkueena" -asenne muuttui muotoon: "ei jumankauta, me pystytään tekemään maaleja ja mehän kommunikoimme ja VOITAMME".

3rd&4th play off: Winchester 3 vs Norland 3
Kakkosten pelissä Ingleshamia vastaan tapahtui pieni "incident" kun Ingleshamin pelaaja päätti tunkea mailansa meidän pelaajan kylkeen... Tästä ei-niin-kiitollisena meidän pelaajamme totesi saaneensa tarpeeksi, riuhtaisi mailaa napakasti ja näin ollen toinen pelaaja jäi mailatta. Oli kuulemma huutanut jotain tyylillä "tämä ei ole reilua!!", mutta etenkin jälkikäteen kuultuna tuo ei voinut kuin naurattaa. Mitäs yritti pelata rumasti? Sitä saa mitä tilaa. Hauskempaa tilanteesta teki toki myös se, että jostain syystä tuomari ei nähnyt mailanmenetystä ja näin ollen mailaton ratsastaja joutui pelaamaan muutaman minuutin ilman sitä. Mailattomana poolossa on aika hyödytön — vaikka pystyykin ride-offiin, siitäkään ei ole paljoa iloa jos ei pysty lyömään palloa.

Meidänkään play off ei sujunut aivan ilman pieniä mutkia, sillä ykkösemme oli juuri lyömässä palloa maaliin ja backuppasin häntä kun yhtäkkiä näen hänen makaavan maassa. Ilmeisesti hevonen oli päättänyt pysähtyä ja laittaa ratsastajan maaliin pallon sijaan? Onneksi ainoa kolauksen kärsinyt oli ykkösen arvokkuus (ja mudasta ruskeaksi muuttuneet housut) ja pelin jatkuttua saimme kauan kaivatun ja yritetyn maalin. Tämän, sekä niiden meille ennenkuulumattomien foulien viheltämisen lisäksi, actionia peliin toi tilanne kun löin nearside forehandin ja olin nostamassa mailaa takaisin oikealle puolelle kun vasemmalle puolelleni olikin ilmestynyt vastapuolen pelaaja. Tästä tietämättömänä päädyin lyömään häntä mailalla naamaan ihan hyvällä vauhdilla ja hetken ajan näyttä siltä että jotain oikeasti oli sattunut. Pahoittelin kovasti tekoani, sillä en tosiaankaan ollut tullut lyömään pelaajia naamaan vaan lyömään palloa. Lyönti kuitenkin kuitattiin toteamalla, että tuollainen kuuluu peliin. Um, selvä?

our fab Winchester 3 <3
Turnaus päättyi meidän osalta paljon paremmin kuin alkoi, kolmanneksi tuleminen ei ehkä ollut paras mahdollinen, mutta paransimme jokaisessa chukkassa hurjasti. Oli mukava päättää viikonloppu voittoon viimeisessä chukkassa vaikka hävisimmekin vain yhden, muut olivat nollapelejä. Kakkos- ja ykkösjoukkueemme tulivat omien divisioidensa sijalle 2., mutta he pelasivat todella hyvin. Turnaus oli opettava monella tapaa, yksi parhaista asioista oli katsoa muiden pelejä (etenkin ykkösten) ja oppia kuinka pitäisi pelata. Oli myös mielenkiintoista huomata kuinka oma ratsastus ja pelaaminen on muuttunut huomattavan paljon aggressiivisemmaksi ensimmäisestä poolotunnista. Nykyään kurotan palloa kohti vaikka silmämääräisesti näyttää etten välttämättä voi osua siihen ja yritän ride-offeja ym. Kokemuksena viikonloppu oli superhieno ja kliseinen "you only regret the chances you didn't take" pitää paikkaansa, sillä nyt kun tietää miten hauskaa oli, olisi harmittanut ettei lähtenyt.

Kävelin turnauksessa lähinnä valkoisessa Kingslandin "Finland" -hupparissa ja ensimmäisen chukkamme jälkeen kisojen valvoja kysyi syytä hupparille. Kävi ilmi, että joskus aikanaan hän oli ollut Suomessa pelaamassa pooloa :D Suomesta kuulemma nykyäänkin löytyy pooloponeja vaikkei pooloa pelatakaan. Sinänsä en ihmettele, Suomi ei ehkä ole ihan tyypillinen poolomaa ja toisaalta poolo on suhteellisen vaarallista hevosurheilua. Maassa maan tavalla, eh?

Mielenkiintoista oli myös huomata kuinka kivaa joukkuelajin pelaaminen voi olla?! Ratsastus on pääsääntöisesti yksilöurheilua, mutta poolossa on mukavaa kun chukkan jälkeen voi reflektoida peliä a. oman joukkueen kanssa ja b. koko joukkueen kanssa. Toisaalta myös konflikteja voi syntyä hurjan paljon helpommin, etenkin jos joukkueessa on joku joka kieltäytyy näkemästä virheitä omassa ratsastuksessaan ja syyttää kaikesta hevosta ja/tai muuta joukkuetta. On kuitenkin mieltä ylentävää kuulla muulta joukkueelta positiivista palautetta omasta pelistään ja saada vahvistusta omille ajatuksilleen pelistä — parantaminen ei ollut vain omissa silmissä vaan myös katsojat näkivät sen.

Winchester polo<3
Turnauksen jälkeen oli jotenkin todella epätodellinen olo palata yliopistolle — tosin näin se kai aina on kun on ollut kivaa ja sitten pitäisi palata arkeen? Onneksi maanantai oli vapaapäivä ja ehti järjestellä itseään viimeistä luentoviikkoa varten (ja pestä liikaa pyykkiä).

Kävin eilen pelaamassa vielä yhdellä tunnilla ja vaikka jostain syystä lyönnit eivät harjoitellessa sujuneet, pelatessamme ja pallonhallintaa pareittain treenatessa kaikki sujui paljon paremmin? Ehkä tähän liittyy kilpailuvietti tai jotain :D Meinasin myös työntää toisen ratsastajan alas selästä kun tein ride-offin "hieman" liian aggressiivisesti... hups. Tunnin jälkeen menimme perinteiselle post polo lunchille, sillä kaupungin irkkupubi sponsoroi meitä ja näin ollen saamme ryhmänä kaikista ruoista -50%. Eilen tuli piipahdettua myös christmas marketilla, josta voisin kirjoitella jotain ehkä ensi viikon aikana kun ainoa opiskeluasia on keskiviikon jälkeen kaksi esseetä ja statsin research report. Esseiden DL ei ole ennen tammikuun 14. päivää, mutta jos kerrankin olisi järkevä ja kirjoittaisi ne ennen kuin pari päivää ennen deadlinea? Voisi olla ihan mukavaa viettää stressivapaa joululoma, kerrankin.

Olisi hauskaa tehdä lupauksia ahkerammasta postaustahdista, mutta ehkä vain totean yrittäväni kirjoittaa vielä ennen 15. päivää kun lennän Suomeen? Se tosin voi tarkoittaa lentokentällä kirjoittamista, mutta mitäs pienistä, haha.

Until next time,
xx

No comments: