Sunday, October 5, 2014

Se ihan oikea yliopistoelämä

"These are the days 
We won't regret 
These are the days 
We won't forget 
These are the days 
We've been waiting for 
Breaking the cage and slam that door"


Kirjoitan Lontoon reissusta oman postauksen, mutta koska päivittäminen jäänyt kun en ole jaksanut katsoa kuvia sieltä läpi, jätän sen julkaisemisen .... ensi viikolle, ehkä?

Luennot alkoivat maanantaina 22.9., tosin minulla vasta 23. päivä sillä saan nauttia jouluun asti kolmipäiväisestä viikonlopusta (ja klo15-17 statsin luennoista torstaisin). Ensimmäinen luentoviikko meni jotenkin ihan käsittämättömän nopeasti, johtuen ehkä siitä, että mulla on varsinaisia luentoja vain tiistaina ja torstaina. Perjantaina on aamulla workshop ja iltapäivällä toinen, mutta kumpikaan ei toistaiseksi ole tuntunut oikealta opiskelulta... Tai ehkä se iltapäivän on, mutta se on ihan miellyttävää joten en valita.

St. Edburga/St. Alphege -rakennuksen L3, käytännössä tässä on yhdessä rakennuksessa kaksi rakennusta.

Koska kyseessä on yliopistoblogi, voisi ehkä olla aiheellista kertoa siitä mitä oikein opiskelen?
Luen tosiaan psykologiaa ja mulla on jokaisessa jaksossa neljä moduulia, semester ykkösen aikana ne ovat seuraavanlaiset:

PS1803 Introduction to Research Methods & Statistics
Stats on oikeasti tosi kivaa, ainakin tähän mennessä on ollut. Meillä on aivan loistava luennoitsija (joka on myös mun personal tutor!) ja asiat ovat olleet lähinnä päivänselvyyksiä (mikä on independent variable, dependent variable, mode, median ja mean etc.) joten luennoilla on ollut kivaa. Etenkin tällä viikolla olen kiittänyt IB:tä, sillä SPSS:n käyttäminen on tuntunut aivan jumalattoman helpolta sen jälkeen kun on viettänyt lukemattomia tunteja tapellen excelin kanssa (muistelen lämmöllä fyssan lab reportteja....). Lisäksi kaikki yleinen research -stuff tuntuu aika helpolta siihen nähden, että on oikeasti tottunut kirjottamaan lab reportteja. Toki psykassa ne ovat erilaisia verrattuna fyssaan, mutta en kuitenkaan kirjoita tieteellistä raporttia ensimmäistä kertaa elämässäni. Tiedän myös eron independent ja dependent variablen välillä, joka ei näemmä ole itsestäänselvyys. Ei se silloin aikanaan minullekaan ollut, mutta pari vuotta tekee ihmeitä.

Meillä on luentojen lisäksi statsista myös joka viikko workshop, jossa opetellaan käyttämään SPSS -statistics programia ja katsotaan ollaanko me ymmärretty viikon luennosta mitään. Ihan kiva päästä tekemään jotain oikeaakin sen lisäksi, että kirjoittelee luennoilla muistiinpanoja.


PS1804 Foundations in Psychology I
Ei mikään lempimoduuli... Lähinnä siksi, että ollaan puhuttu tosi paljon kehityspsykaa mikä ei ole sydäntäni lähellä juurikaan. Lisäksi luento on tiistai-iltapäivisin 15-17 ja luennoitsija ei ole mitenkään erityisen innostava, eli salissa alkaa hitaasti mutta varmasti väsyttämään aika helposti. Fiilikset tästä on aika indifferent, tavallaan osa asioista on ihan mielenkiintoisia, mutta hirveästi on kuitenkin tavaraa joka on todella tylsää. Lisäksi ollaan jo nyt lähes luennon verran jäljessä ja meillä on tosiaan ollut kaksi luentoa...

PS1805 Introduction to Psychological Disorders
LOVE LOVE LOVE LOVE LOVE! Okei, yksinkertaisesti siis pidän tästä moduulista aivan todella paljon. Luennoitsija on todella miellyttävä (myös meidän year tutor) ja aiheet suurimmaksi osaksi todella mielenkiintoisia. Tällä viikolla tosin puhuimme paljon introductionia research modeleihin, joten aihe ei ollut aivan niin mielenkiintoista ja ihmeellistä, mutta kuitenkin ihan jees. Ainakin verrattuna siihen mitä joillain luennoilla on. 1805 on ehdottomasti lempimoduulini ja stats seuraa perässä, ainakin toistaiseksi.

PS1806 Perspectives in Psychology
En oikein tiedä... Tavallaan toisinaan ihan mielenkiintoista, mutta asiat käydään hirveällä vauhdilla ja vahvalla espanjalaisella aksentilla läpi, joten tuntuu usein, että suuri osa menee vähän ohi. Tämän viikon luento oli ehkä tylsin kaikista luennoista mitä missään on ollut — puhuimme puheen kehityksestä ja siitä, onko puhe innate vai opittu taito JA katsoimme 13min videon Nicaragualaisesta viittomakielestä...? Lopussa puhuttiin aivojen plasticitystä ja tytöstä, jolta oli kolmevuotiaana poistettu koko oikea aivolohko — se oli oikeasti mielenkiintoista, vaikkakin hieman "hrr". Lähinnä koska aivoleikkaukset.


Luentojen lisäksi tosiaan on workshoppeja(/seminaareja) perjantaisin, statsille ja foundations in psychologylle. Statsin workshopit ovat tähän mennessä olleet todella mukavia, molemmilla kerroilla on päällimmäisenä jäänyt fiilis "hei, mähän oikeasti osaan!". Foundationissa sen sijaan... noh, ensimmäisellä viikolla puhuimme muistiinpanojen kirjoittamisesta. Tällä viikolla siitä, mikä on reference tai citation sekä miksi on tärkeää välttää plagiarismia. IB -pohjalta tulevalle tuo tuntuu todella typerältä, sillä meiltä nyt lähinnä oletettiin tulevan suoraan referencing skills etc. Oli outoa huomata kuinka oikeasti kaikille referencing ei tosiaankaan ole veressä ja ihmiset eivät oikeasti edes TIEDÄ mitä ovat citationit. Noh, toisaalta nuo eivät ole prerequisite yliopistoon pääsyyn ja hyvähän se on oppia nuo ennen esseitä, mutta on vaan todella turhauttavaa herätä yhdeksältä siksi, että menee kuuntelemaan huutavaa luennoitsijaa joka puhuu asioista jotka tiedät jo.

All in all yliopisto on kuitenkin hurjan paljon mukavampaa kuin lukio. On kiva opiskella suurimmaksi osaksi asioita jotka kokee kiinnostavina ja tuntuu ettei täällä oikeasti kukaan oleta juuri mitään, paineet luo itse. Luen pre-readingit ennen luentoja, muttta kakkos- ja kolmosvuotiset ovat sanoneet ettei oikeasti kukaan suunnilleen tee sitä. Luennoilla otetaan register, mutta vaikka 100% attendancea toivotaan, ei se ole pakollista kuin workshopeissa ja semesterin loppupuolella muutamalla statsin luennolla kun keräämme dataa.


Mitä muuta tämä on kuin luentoja?
Kuten edellisessä postauksessa mainitsin, olen liittynyt muutamaankin eri societyyn ja yhteen sports teamiinkin. Kävin kokeilemassa hevospooloa ensimmäisen viikon keskiviikkona ja huolimatta parin vuoden ratsastustauosta, kaikki oli lähes niin yksinkertaista kuin ajattelinkin.

Ajoimme pienen matkan päähän farmille, jossa meille annettiin valmiiksi varustetut hevoset. Selkäännoustuamme meiltä kysyttiin osataanko säätää itse jalustimet (ja mulle sanottiin, että olisi helpompaa ottaa jalka pois jalustimesta säätäessä?!) ja sitten annettiin vasempaan käteen raippa ja näytettiin kuinka tuplaohjat pidetään kokonaan vasemmassa kädessä. Oikeaan käteen annettiin maila ja sen jälkeen siirryimme ruohokentälle harjoittelemaan. Ainoa opastus oli se, kuinka mailalla kuuluu lyödä ja sen jälkeen vietimme ehkä 15min harjoitellen pallon kanssa itseksemme. Oli ihan käsittämätöntä huomata, että hevonen oikeasti tottelee kaikkea mitä teet — vaikka vasemmassa kädessä on neljät ohjat ja niillä sitten pitäisi ohjata?

Hauskaa oli myös lopussa pelattu 3 vs. 2 -peli, vaikka meidän joukkue sen taisikin hävitä. Hevoset kolaroivat keskenään ja ei ollut kerran eikä kaksi kun minulla oli jalka kahden hevosen välissä. Vaikutti kuitenkin siltä, että ratsastajaa siinä enemmän jännitti kuin hevosta, hevoset eivät olleet moksiskaan törmäilyistä.

Hassuinta ehkä oli se, että vaikka olen aina ollut enemmän kouluratsastusihmisiä, päädyin kuitenkin a) kokeilemaan pooloa ja b) oikeasti tykkäämään siitä. Tuplaohjilla pelotellaan ratsastuskouluissa aika paljon, mutta täällä meidät vaan laitetaan tottelevaisten hevosten selkään ja sanotaan, että ratsastakaa?

Tällaisen kaverin kanssa kokeilin pooloa (:
Poolon lisäksi olen ollut psychology societyn kanssa white t-shirt pub crawlilla ja BOPissa. BOP on keskiviikkoiltaisin tapahtuva, lähinnä societyjen ja sports teamien, dress up -night. Lipunmyynti on toki avoinna kaikille (ja ensi viikon BOP myytiin loppuun alle kahdessa tunnissa?!), mutta jos ei ole jonkun porukan kanssa, erottuu kyllä hyvin joukosta. Meillä oli teemana emergency services, mutta mukaan mahtui myös mm. harry potter, where's wally?, lifeguards & swimmers, sekä bubble wrap. Etenkin trampolining -teamin bubble wrap oli oikeasti aika hieno :D BOP on myös tunnettu cheesystä musiikistaan, mutta toisaalta on aika kivaa, että illan aikana soi enemmän musiikkia jonka mukana voi laulaa. Let her go -rinki always on my mind.

Olen siirtynyt nettishoppailun ihmeelliseen maailmaan — nimittäin ruokaostosten muodossa!

Huolimatta siitä, että täällä on tullut elettyä kolme viikkoa, jotenkin kuitenkin tuntuu vieläkin siltä, että jatkuvasti oppii uutta — eikä pelkästään luennoilta vaan yleisesti siitä, minkälaista on elää seitsemän kämppiksen kanssa ja miten "ihanaa" on pestä oma vessa. Olen ollut todella onnekas kämppisten suhteen, kaikki ovat todella mukavia ja tullaan hyvin toimeen ja meidän keittiö oikeasti pysyy suhteellisen siistinä. Välillä hellojen puhdistus kuitenkin näyttää tuottavan joillekin ongelmia, mutta ehkä tämä tästä... Jos ei mitään muuta niin pesen ne itse siinä vaiheessa kun alkaa ärsyttää liikaa.

On ollut myös aika yllättävää, että varsinaista koti-ikävää ei kauheasti ole tullut. Tänne muuttaminen on ollut hurjan paljon helpompaa kuin Japaniin aikanaan oli ja toisaalta vaihdossa oleminen kuitenkin kasvatti myös persoonana hurjasti. Totta kai on erilaista lähteä toiselle puolelle palloa lähes juuri yläasteen jälkeen kuin sitten valkolakin jälkeen kolmen tunnin lennon päähän maahan, jonka kieltä puhuu.

Tällaisen läpi tulee käveltyä aina kaupunkiin mennessä~

Huh. Tarkoitus oli kirjoittaa viikoista erikseen, mutta oikeasti ensimmäisellä viikolla ei tapahtunut juurikaan mitään mielenkiintoista. Pesin pyykkiä lauantaina ja kylppärin joskus siinä viikolla, mutta that's about it? Pub crawl oli kiva, mutta eipä siitäkään mitään varsinaista kerrottavaa ole — mitä nyt yksi pilvessä oleva vanha mies käveli meidän porukan läpi ja astui mun jaloille, sain yhdet siiderit päälleni ja käveltiin rape alleyn läpi puoli kolmelta yöllä. Kuja on tosin saanut nimensä tasan siksi, että se on dodgy looking ja kiertää hautausmaan, eli isä ja äiti: ei mitään hätää.

Loppujen lopuksi yliopistoelämä ei ole mitään hirveän erikoista tai mielenkiintoista, tiistaisin ja torstaisin on vaan iltaluennon jälkeen todella väsynyt ja keskiviikot ovat oikeastaan ainoita päiviä jolloin ulos jaksaa mennä (koska BOP). Viikonloput menevät lähinnä lahnatessa ja siivoillessa, mulla kun ei oikein oikeita deadlineja näytä olevan ennen joulukuun alkua?! Jotenkin saamaton olo kun kämppikset raatavat tehtävien kanssa, mutta toisaalta mitä tässä pitäisi tehdä kun ei meillä ole mitään varsinaista tehtävää? Statsien weekly worksheetitkin ovat vielä muualla kuin learning networkissa ja oikeastaan ei minun pitäisi osata vielä edes ilmeisesti kirjoittaa esseetä.

Alkaa näyttää vahvasti siltä, että lyhyempien ja more frequent postausten sijaan odotettavissa on kilometripostauksia (+huolestuttavan huonoa suomea), pahoittelut. Voi myös olla, että jossain vaiheessa innostun kuvaamaan videoita ja laittamaan niitä pelkän tekstin sijaan, mutta katsotaan, katsotaan. Huoneesta voin myös laittaa kuvia kunhan saan tästä vähän mukavamman, tai no lähinnä tuon toisen pin boardin koristeltua (sekä ehkä hankittua fairy lightit?). Yritän myös oikeasti ottaa enemmän kuvia myös tästä kaupungista, sillä tämä on aika sympaattinen.

xx,
Kiia

No comments: